SPORCU İÇECEKLERİNİN ÖZELLİKLERİ

 

Geçen Sayıdan Süren                                        Doç. Dr. Gülgün ERSOY

 

        İçeceğin Karbonhidrat Bileşimi Ve Performans

Artık % 6-8 oranında glikoz, sukroz içeren içeceğin vücutta su kadar hızlı emilmesi yanı sıra çalışan kaslara enerji sağladığı da bilinmektedir. Karbonhidrat içeceği % 5’den az olan içeceklerin yeterli enerji sağlaması şüpheli görünürken % 10’dan fazla karbonhidrat kapsayan içecekler sıklıkla abdominal kramp, diyare ve bulantıya neden olabilmektedir.

Yapılan çalışma sonuçlarına göre, en az 25-30 g. Karbonhidrat/saat tüketildiği zaman performans olumlu yönde etkilenmektedir. Böyle bir tüketim içeceğin en az % 6 karbonhidrat kapsaması ile sağlanabilmektedir. Bu içecekler Amerikan Spor Hekimliği Kolej’nin (ACSM) önerilerine göre egzersiz süresince 15-20 dakikada bir çay bardağı veya bir su bardağı olacak şekilde tüketilmelidir

Uzun mesafe koşuları, kayak, bisiklet gibi uzun süreli dayanıklılık egzersizleri sırasında oluşan yorgunluğun bir nedeni de hipoglisemidir. Dayanıklılık performansı ve kan glikoz düzeyini arttırmak için egzersiz sırasında karbonhidrat tüketiminin olumlu etkileri olduğu tam olarak açığa kavuşmuştur. Karbon0hidrat tüketiminin egzersiz performansını arttırma mekanizması açık olarak bilinmemekle beraber egzersiz boyunca karbonhidrat tüketiminin kas ve karaciğer glikojeninin idareli kullanımı sağlayarak performansı arttırdığı varsayılmaktadır.

Yapılan çalışmalar ise, karbonhidrat tüketiminin performansı kas glikojen depoları boşaldığı zaman kan glikoz düzeyinin devamını sağlayarak arttırdığı vurgulanmaktadır. Böylece büyük ölçüde karbonhidrat kullanımı ve enerji üretiminin devamını sağlamaktadır.

Yurtdışında piyasada bulunan isimleri ile belirtilen bazı ticari sporcu içecekleri aşağıda gösterilmiştir. Bu içeceklerin bazılarının karbonhidrat içeriği yüksek (% 20-25 karbonhidrat) bazılarının ise karbonhidrat içeriği % 6-8 oranındadır. Eğer bu içecekler antrenman ve yarış sırasında kullanılacak ise emilimi geciktirmemek için karbonhidrat içecekleri % 8-10 olmalıdır. Dinlenme sırasında tüketilecek ise karbonhidrat içeriği fazla olanlar kullanılmaktadır.  

                                                                                                                                        

         Tablo 1: Ticari sporcu içecekleri

 

İçecekler            Karbonhidrat                                  Enerji             Sodyum             Potasyum              

(255 cc)              %’si tipi                     gram            (k.kal)            (mg)                   (mg)

 

Body fuel           4.5 glikoz poli-           10                 40                  80                       20   

450                                           meri, fruktoz 

 

Exceed (Sıvı)     7.0 glikoz poli-

                           Meri, fruktoz               17                 70                 50                       45

 

Gatorade             6.0 sukroz, glikoz       14                 50                 110                    25

 

Sqwincher           6.8 glikoz, fruktoz      16                 60                 55                       45

 

Recharge             7.6 fruktoz, glikoz      13                 50                 15                       25

 

Tablo 2’de ise sıvı gereksinimi karşılamak için kullanılan ticari sporcu içeceklerinin veriliş zamanı gösterilmiştir.

 

Tablo 2: Egzersizden önce, sonra ve egzersiz sırasında sıvı tüketimi

 

Zaman                                       Sıvı tüketimi                                  Sıvı miktarı

                                                  Zaman /sıklığı                                     (cc)

 

Egzersizden önce                      Yarış ve egzersiz 30 da-                400.600

                                                   kika önce

Egzersiz sırasında                     Yarış ve egzersiz boyunca            90-180

                                                  10-15 dakika aralıklarla

Egzersizden hemen sonra          yarış ve egzersizden sonra            Her ½ kg kayıp

                                                                                                         İçin 450 cc sıvı tüketilmeli

      ELEKTROLİTLER

       Sporcuların tükettikleri içeceklerde elektrolitlerin (sodyum, potasyum..) bulunması önemlidir. Fiziksel olarak aktif kişilerin çoğunun elektrolit gereksinimi yeterli ve dengeli diyetle karşılanan miktardan fazladır. Bu nedenle terle kaybolan elektrolitlerin yerine konması önemlidir.

       Ter plazmaya göre daha çok su daha az sodyum ve potasyum kapsamaktadır. Böylece sıcak ortamda egzersize maruz kalma sonucu plazma eloktrolit konsantrasyonu artmaktadır. Hatta bazı gruplarda (önerilen sodyum az tüketen fiziksel aktif kişilerde) sıvı-elektrolit dengesizliği oluşabilmektedir. Bazı durumlarda da örneğin sıcak iklime maruz kalındığı zaman bu ortama uyumun ilk başlarında, uzun süreli tekrarlayan egzersizler, sıcağa maruz kalma ve egzersiz sonrası saatlerde dengesizlik görüle bilmektedir.

       Eloktrolit dengesizliği yaygın olarak ‘su intoksikasyonu’ olarak tanımlanmakla beraber en iyi tanımı dayanıklılık ve ultra dayanıklılık sporcularında   rapor edilen hiponatremidir. Sodyum yetersizliği, terle fazla sodyum kaybı sonucu oluşuyor gibi görülmekle beraber, egzersiz süresince sodyumsuz veya düşük sodyumlu içecek veya sade su tüketimi bu sorunu ortaya çıkarabilmektedir. Bu durum sık görülmemekle beraber dayanıklılık egzersizleri boyunca bu ihtimal göz ardı edilmemelidir. Egzersiz süresince tüketilen içeceklerin az miktar sodyum içermesi (genellikle sporcu içecekleri 10-20 meg/lt sodyum içerir)bu tür eloktrolit dengesizliği riskini azaltabilmektedir. Ayrıca egzersiz ve egzersiz sonrası periyod (recovery) boyunca palazma hacmini restore etme ve devamını sağlamada yardımcı olabilmektedir. Stephan ve arkadaşları (11), ultramaratoncular üzerinde yaptıkları araştırmada , uzun süreli yarışlar boyunca normal hidrasyon ve eloktrolit düzeyini sürdürmek için yeterli sıvı ve elektrolit kapsayan sıvı alınması gerektiğini saptamışlardır.

       Araştırma sonuçlarına göre, sodyum kapsayan içecekler susama duygusunu inhiba etmeden ekstra selüler bölmede suyun tutulmasını sağlamaktadır. Sade su tüketme ise su içme isteğini azaltmaktadır. Böylece yetersiz sıvı alınımına bağlı olarak plazma hacmi yeterli oranda restore edilebilmektedir.

       İÇECEĞİN LEZZETİ  

       İçeceklerin tat, aroma, ekşilik, ağızda bıraktığı lezzet ve tatlılık gibi özellikleri içeceğin lezzet ve seçimini etkilemektedir. Sporcular tarafından serinletici, arzu edilen ve tatlı içecekler tercih edilmektedir. Sıcak ortamda spor yapan sporcuların birinci amacı sık sık serin içecek tüketmek olmalıdır. Chen ve arkadaşları yaptıkları bir çalışmada, karbonhidrat ve elektrolit kapsayan kivi meyvesinden hazırlanan içeceğin sıcak ortamda uzun süreli egzersiz yapan sporcuların bitkinliğe dek çalışma zamanlarını önemli ölçüde arttırdığını bulmuşlardır. Ayrıca sporcular bu içeceği güzel kokulu, lezzetli, serinletici, hararet giderici olarak tanımlamışlardır.

        ÖNERİLEN

Yarış ve antrenmanlara sıvı eksikliği ile başlanmamalıdır.

.Özellikle sıcak ortamda yapılan egzersiz ve yarışlar süresince azar azar düzenli aralıklarla sıvı tüketilmelidir.

.Antrenmanlar süresince sık sık önerilen miktar sıvı tüketilerek yarış için pratik kazanılmalıdır.

.Sade serin suyun birçok durumda içecek olarak olumlu etki yaptığı unutulmamalıdır.

.Sıcak ortamda yapılan dayanıklılık antrenmanları süresince tüketilen içecek az miktar sodyum içermelidir.

.Ağır egzersiz ve yarışlar boyunca çalışan kaslara enerji sağlamak için tüketilen içecek karbonhidrat içermelidir.

      İdeal içecek sporcunun seveceği lezzette olmalı, fazla tüketildiği zaman gastrointestinal rahatsızlığa neden olmamalıdır. Ayrıca hızla emebilmeli, ekstrasellüler sıvı hacminin devamını sağlamalı, çalışan kaslara enerji temin etmelidir.

      KAYNAKLAR

1. Coleman, E.:Sports Drink Research, Food Tecnology, 104 March 1991.

2. O’neil F.T.,Hankinson, Mm.t.h., Gorman, J.:Research and application of current topics in sports nutrition, The Journal of the american Dietetic association, 86: 1007, 1986.

3. Ersoy G.: Sporcu beslenmesi, Türkiye Futbol Federsyonu, Eğitim yayınları: 13, Ankara, 1991.

4. Barr, S.I, Costill, D.L: Water: Can the endurance athlete get too much of a good thing?

The journal of the Ameria dietitic Association, 89: 1629, 1989.

5. Costill, D.L.:Nutrition and dietetics, The Olympic Book of Sports Medicine, Blackwell Scientific publications, Oxfort, London, 603, 1988.

6. Costill, D.L.,saltin, B.:Factors Limiting Gastric Emptying During Rest and exercise journal of AppliedPhysiology, 37:679, 1974.

7. Baysal, A.:Beslenme, Hacettepe Üniverstesi Yayınları, A/61, Ankara, 1990.

8 Davis, J.M., Lamb, D.R. Pat, R.R., Slentz, C.A., Burgess , W.A. Bartoil, W.P.: Carbohydrate/electrolyte drink: effects on Endurance Cyclingi in a Warm Environment. The American Journal of Clinical Nutrition, 48:1023,1988.

9. Mac Laren , D.P.M.Rolly, T.P. Campbel, l.T.Frays, k.m.: hormonal and Metabolite Responses to Glucose and Maltodextrin ingestion prior to Endurance Exercise, Nutrition metabolism and pyhsical exercise, proceedings of the International Symposium, Charles University praque, 69: 1988.

10. Hofman C.J.Coleman , E.C.: An eating Plan and Update on Recommended Dietary Practices for thr Endurance Athlete, Journal of the American Dietetic Association, 91:325, 1991.

11. Newmark, S.R., Toppo F.R. Adams, G.:Fluid and electrolyte Replacement in the Ultramarathon Runner, The American Journal of Sports Medicine, 19:389, 1991.

12. Dı, C.J., Yı,Y.Z.,Hwı,M.S., Chıu, Z.Y.: The Effects of Actinidia Sinensis Planch (Kiwi) Drink Supplementation on Athletes Training in Hot Environments, The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 30:181, 1990.

                                        

 

Yayına Hazırlayan : Furkan Hasan CAN